Klaar voor een hond in het gezin?

Zo, papa is toe aan een nieuw ‘speeltje’. Inmiddels kent hij het trucje van het opvoeden en hij denkt het gezin compleet te maken met het laatste missende puzzelstukje.

Een hond!

Maar weet je zeker dat je gezin klaar is voor een hond? Er komt namelijk heel wat bij kijken bij een harige trouwe vriend. Hij gaat je namelijk de komende 10-15 jaar heel wat tijd, energie en financiële inzet kosten.

Tijd:  Een hond heeft aandacht nodig. Hij moet uitgelaten worden en hij wil graag spelen. Wanneer je in het bezit bent van een hond, kun je dus niet spontaan een dag wegblijven. Ook op vakantie moet er rekening worden gehouden met het beestje. Een hond kost tijd.

Energie: En die tijd kost je ook energie. Wanneer je kiest voor een puppy, moet je hem ook opvoeden. En als papa weet je inmiddels wel hoeveel energie het kost om je kinderen op te voeden. Ga er maar vanuit dat een hond opvoeden minstens net zoveel energie kost.

Geld: Natuurlijk is het niet nodig om miljonair te zijn, maar een hond kost geld. Hij heeft speeltjes nodig, hij maakt dingen stuk en hij heeft voeding nodig. Maar je moet ook hondenbelasting betalen, soms ben je kosten kwijt aan de dierenarts, denk aan vaccinatie en ontworming.

Welke hond voor het gezin?

Heb je dit op een rijtje? Doe dan onderzoek naar wat voor soort hond er bij je gezin past.

– Wat is jullie levensstijl?
– Hoeveel ruimte heb je voor een hond?

Er zijn meerdere sites met adviezen en tests welk ras geschikt voor jouw gezin zal zijn.

Maak een lijstje met regels.

Wanneer de keuze is gemaakt is het verstandig om een lijst met regels op te stellen voor het gezin. Duidelijkheid voor de kinderen is wel zo belangrijk en het biedt bovendien rust.

Waar mag de hond wel en niet komen? Mag hij in de keuken, mag hij naar boven?
Mag de hond op de bank?
Wie is verantwoordelijk voor het het uitlaten van de hond?
Wie is verantwoordelijk voor het eten geven?
Wie is verantwoordelijk voor het wassen van de hond?
Wie is verantwoordelijk voor het schoonmaken van de hond zijn plek?
Etc.

Hoe de taken verdeeld worden is natuurlijk afhankelijk van de leeftijd van de kinderen, maar ga er als ouder maar vanuit dat jij het meeste werk zult verrichten. Jij bent de eindverantwoordelijke.

Maak je huis puppy-vriendelijk

Een puppy is nieuwsgierig en moet alles nog leren. De eerste paar dagen in zijn nieuwe huisje zal hij alles willen ontdekken. Dat doet hij ook met zijn scherpe tandjes. Verstandig is dus om je huis, voor de komst van het beestje puppy-vriendelijk te maken.

– Zorg ervoor dat eventuele andere huisdieren in het huis up-to-date zijn qua vaccinaties, zodat ze ziektes niet kunnen doorgegeven aan het nieuwe huisdier.
Bereid je kinderen voor op de komst van het nieuwe huisdier, leer ze dat een dier geen speelgoedbeest is. (Succes)
– Verberg elektrische snoeren.
– Verberg of verwijder chemische huishoudmiddelen.

Verberg of verwijder kleine rondslingerende prullaria.
– Zorg dat je een bench in huis hebt, van het juiste formaat.
– Zet het kinderspeelgoed weg of accepteer dat het opgevreten wordt.

 

De voorbereiding op de komst van een huisdier lijken misschien heftig, maar wanneer het beestje eenmaal bij de familie hoort, is hij niet meer weg te denken.

En je krijgt er zoveel voor terug!