Humeur van vrouwen sterker beïnvloed door daglicht dan mannen

Het ingaan van de wintertijd lijkt vooral invloed te hebben op het humeur van vrouwen. Maar liefst 69% van de Nederlandse vrouwen zegt dat daglicht wezenlijk tot veel invloed heeft op hun humeur, tegen 50% van de mannen. Slechts 14% van de vrouwen geeft aan dat daglicht geen enkele invloed heeft op hun stemming, bij mannen is dit 27%.

Dit blijkt uit een onderzoek door onderzoeksbureau YouGov in opdracht van de VELUX Groep onder meer dan 16.000 respondenten, waaronder 1.000 Nederlanders.

Daglicht ook van invloed op de productiviteit bij vrouwen
Niet alleen het humeur, ook de productiviteit is bij vrouwen sterker afhankelijk van daglicht dan bij mannen. Ruim een derde (37%) zegt dat hun productiviteit voor een groot gedeelte afhankelijk is van daglicht, tegen 24% van de mannen. Opvallend is het grote verschil tussen generaties: daglicht beïnvloed de productiviteit van jongere mensen (42%) een stuk meer dan van 50-plussers (28%) en 60-plussers (23%). In totaal zegt ruim de helft (59%) dat daglicht wezenlijk tot veel invloed heeft op hun productiviteit.

Daglicht bepaalt minder sterk de slaap van 60-plussers: 34% zegt dat daglicht op geen enkele manier hun slaap beïnvloed. Daar tegenover staat dat 65% van de jongvolwassenen zegt dat daglicht redelijk tot veel invloed heeft op hun slaap. Ook hierin scoren vrouwen (55%) een stuk hoger dan mannen (44%).

In vergelijking met andere landen blijken Nederlanders een nuchter volkje. Van de onderzochte landen zeggen Nederlanders het meest dat hun humeur helemaal niet beïnvloed wordt door daglicht. De stemming van Italianen is het meest afhankelijk van de hoeveelheid daglicht waaraan ze worden blootgesteld.

Effecten van daglicht op gezondheid
Onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie laat zien dat we tot 90% van onze tijd binnen doorbrengen, waarmee we onszelf afsluiten van de oppeppende kracht van natuurlijk licht. Het effect van daglicht op onze slaap en productiviteit is groot, zo blijkt uit tal van onderzoeken. Blootstelling aan voldoende daglicht draagt bij aan een goede nachtrust en te weinig daglicht heeft een negatieve invloed op de gezondheid.

“Blootstelling aan licht-donkercycli is een cruciaal onderdeel van ons bioritme,” zegt Dr. Steven Lockley van Harvard Medical School. “Daglicht reset dagelijks onze biologische klok zodat we afgestemd zijn op de omgevingstijd. Licht is hierbij de primaire tijdsindicator.”

Voor een goede nachtrust hebben we overdag voldoende daglicht nodig en ’s nachts voldoende duisternis. Een aantal mogelijke gevolgen van slecht slapen zijn depressies, diabetes, hartziekten en gewichtstoename. Andere bijwerkingen die samenhangen met slecht slapen zijn onder andere een hoger risico op ongelukken op het werk, verminderde concentratie, neerslachtigheid en moeite om beslissingen te nemen³.

Tips voor meer daglicht tijdens de donkere dagen:
Stimuleer je bioritme
Ons lichaam kan alleen synchroniseren met het zogenaamde 24-uurs bioritme van ‘slaap, werk, prestaties’ door de juiste blootstelling aan daglicht en duisternis. Jongvolwassenen hebben een vertraagde biologische klok waardoor ze het moeilijk vinden om ’s ochtends op te staan. Zorg met name voor hen, indien mogelijk voor een slaapkamer oostwaarts richting de ochtendzon. Kies daarnaast in de slaapkamer voor gordijnen die ’s nachts zoveel mogelijk licht tegenhouden.
Maak een wandeling
De meeste wetenschappers zijn het erover eens dat blootstelling aan twee uur daglicht per dag een grote stimulans is voor ons mentale welzijn. Ga naar buiten als je de kans hebt en probeer regelmatig je benen te strekken.
Volg het (natuurlijke) licht
Verlicht je huis en werkplek met zoveel mogelijk daglicht. Kunstlicht kan de kwaliteit van zonlicht, dat een natuurlijk antidepressivum is, niet kopiëren, dus probeer daglicht als primaire lichtbron te gebruiken en het aan te vullen met kunstlicht wanneer dat nodig is. Verplaats ook de eettafel of je bureau dichter naar het raam toe.

Website: www.theindoorgeneration.com

Over het onderzoek
Dit wereldwijde onderzoek werd uitgevoerd als onderdeel van een rapport dat het belang van gezonde woningen benadrukt. Het rapport beschrijft ook kleine veranderingen die mensen zelf kunnen maken om hun leefomgeving te verbeteren en dagelijks meer blootgesteld te worden aan daglicht. Uit de eerste bevindingen van het Indoor Generation-rapport blijkt dat ongeveer een vijfde (18%) bijna de hele dag binnen zit, ongeveer 21 tot 24 uur.